Enkelletsel

Enkelverzwikking of enkelbandletsel

De meest voorkomende sportblessure is de enkelverzwikking of enkelbandletsel. Ook buiten het sporten komt enkelletsel veel voor. 

Het enkelgewricht wordt gevormd door het uiteinde van het onderbeen, dat als een vork over de bovenkant van de voet staat. Aan beide zijden van de enkel lopen banden en pezen, die zorgen voor stabiliteit van de enkel. Bij een verzwikking kunt u een zijwaartse beweging van dit gewricht niet op tijd corrigeren en worden de banden aan de zijkant opgerekt. Als de banden en pezen te ver rekken kunnen ze inscheuren of mogelijk afscheuren.

Directe klachten bij enkelletsel zijn: 

  • Scherpe pijn 
  • Direct zwelling aan de binnen of buitenzijde van de enkel 
  • Bloeduitstorting (bij inscheuren of afscheuren van banden)

Meestal gaan de klachten van een verzwikking vanzelf weer over. Helaas is de kans dat u later weer door uw enkel heen gaat erg groot. Gaat u regelmatig door uw enkel dan is fysiotherapie zeker aan te raden. Na een eerste verzwikking kan fysiotherapie echter ook raadzaam zijn, juist om herhaling en schade aan het enkelgewricht te voorkomen. 

Bij Fysiocentrum Nijmegen zijn we niet alleen gespecialiseerd in de enkelverzwikking maar ook in andere enkel- en voetklachten. Denk aan achillespeesklachten, hielspoor en andere overbelastingklachten door sport of bijvoorbeeld door veel staan of lopen. Daarnaast kunnen we ook ondersteuning bieden in de periode na een operatie. 

Enkelletsel en de oorzaak 

Heeft u uw enkel recentelijk geblesseerd of denkt u enkelletsel te hebben opgelopen? Over de eerste fase van uw herstel is veel informatie bekend. Wij helpen u met een goede basis voor een volledig herstel. Doordat de stabiliteit van uw enkel langzaam hersteld, is de kans op herhaling van een verzwikking groot. Wij maken waar nodig gebruik van ondersteuning zoals tape en een brace, zonder dat u hiervan afhankelijk wordt. Ook zijn wij benieuwd hoe u uiteindelijk weer wilt gaan bewegen. Wilt u bijvoorbeeld weer gaan sporten? Dan sluiten wij uw revalidatie aan op het niveau van uw sport. 

Is de verzwikking van uw enkel al langer geleden en heeft u nog steeds last? Dan zijn wij benieuwd naar de beweeglijkheid van uw enkelgewricht. Mogelijk beweegt uw enkel niet soepel. Dit zorgt voor pijn in uw gewricht. Of een snellere vermoeidheid in de spieren van uw onderbeen.

Achillespeesblessures behoren ook tot enkelletsel. De achillespees brengt de kracht van uw kuitspier over op de enkel. Hierdoor kunt u uw voet afzetten. Deze pees krijgt nogal wat duw- en trekkracht te verwerken. Bij een te grote intensiteit kan de pees beschadigen of zelfs scheuren. Ook bij de behandeling van deze blessure kijken wij naar de richtlijnen voor uw hersteltijd en het niveau waarop u uw revalidatie af wilt sluiten. 

Wanneer neemt u contact met ons op over uw enkelletsel? 

  • U heeft acute enkelklachten, veroorzaakt door een trauma tijdens het sporten. U ervaart pijn, zwelling. Het bewegen of belasten van de voet en/of enkel is vervelend. 
  • U heeft klachten rondom het enkelgewricht doordat u in het verleden uw enkel heeft verzwikt, gekneusd of gebroken. Uw enkel is opgezwollen en pijnlijk. 
  • U lijdt aan chronische klachten, door een aanhoudende instabiliteit van uw enkel. U heeft moeite met stabiliseren en ervaart problemen bij handelingen en (plotselinge) bewegingen. 
  • U heeft slijtage aan de enkel, als gevolg van eerdere fysieke trauma’s. De enkel voelt stijf aan en u heeft last bij dagelijkse handelingen, zoals bij langdurig staan of bij het opstaan. 
  • U heeft last van een achillespeesblessure.

Wat doen wij bij behandeling van enkelletsel?
De behandeling van enkelletsel begint met een intakegesprek. Dan onderzoekt de therapeut de beweeglijkheid van uw enkel en analyseert uw looppatroon. Na onderzoek van de fysiotherapeut, komt u mogelijk in aanmerking voor een echo om de ernst van de klachten te beoordelen. Vervolgens stelt de therapeut samen met u een persoonlijk behandelplan op en gaan jullie samen aan de slag met enkeloefeningen, krachttraining en eventueel advies over bracegebruik, (medical) taping, of zool aanpassingen. Wij kijken niet alleen naar de mechanische aspecten van de enkel, maar juist ook functioneel en naar de relatie tussen de wervelkolom en de extremiteiten. Daarnaast wordt ook gelet op eventuele psychosociale factoren, zoals angst om weer te belasten of weer te gaan sporten.  

Zo kunt u in een kort tijdsbestek de juiste aanpak van uw klachten verwachten. 

Met wie kunt u contact opnemen?