Parkinson

Wat is Parkinson:
Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen. Een tekort aan de stof dopamine in de hersenen veroorzaakt een groot deel van de problemen en symptomen bij parkinson. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben, van trillende handen en depressies tot vastgenageld staan op de vloer en geen initiatief meer tonen. Voor geen enkele patiënt is parkinson hetzelfde.

Wat doen wij:
Wij zijn in onze praktijk gespecialiseerd in de behandeling van de ziekte van Parkinson en zijn hiervoor aangesloten bij het Parkinson netwerk.  Het netwerk (bestaande uit meerdere zorgverleners waaronder de parkinsonverpleegkundige, ergotherapeut, logopedist, psycholoog en de neuroloog)  zorgt voor de beste zorg rondom onze patiënten.

Tijdens uw eerste bezoek aan onze praktijk, stellen wij vragen over uw klacht en leefsituatie.  Zodra duidelijk is wat u van de behandeling verwacht en wat u kan verwachten van ons bespreken we het behandelplan en gaan we aan de slag.

Resultaat
Patiënten in de vroege fase hebben vaak weinig beperkingen. Kernsymptomen zijn tremor, bradykenisie, regiditeit en houdingsinstabiliteit. Het doel in deze fase (en vaak ook in de volgende fase) is: voorkomen van inactiviteit, vermijden van angst om te bewegen of te vallen en het onderhouden en of verbeteren van de conditie. Wij geven informatie en voorlichting en oefenen met u. Wij zullen u motiveren om te gaan bewegen en samen gaan kijken wat het beste qua sport of beweging bij u past.

In de tussenfase kunnen activiteiten zoals het lopen (met eventuele freezing),  opstaan uit de stoel en omrollen in bed een probleem gaan worden. Ook kan het lastiger worden uw balans te bewaren, waardoor u meer risico loopt om te vallen. We zullen met u naar strategieën zoeken waarmee u de problematische activiteiten weer makkelijker en veiliger uit kunt voeren en zo nodig uw kracht trainen. We zullen stap voor stap bekijken welke klacht u ervaart en samen naar een passende oplossing zoeken.

Bij een klein deel van de parkinsonpatiënten ontwikkelt de ziekte zich zodanig dat ze op een rolstoel aangewezen of in bed moeten blijven. Fysiotherapie helpt om belangrijke functies te behouden, doorliggen en spierproblemen te voorkomen. We begeleiden bij oefeningen en adviseren onder meer over de beste lichaamshouding in bed of rolstoel.

Parkinson of parkinsonisme heeft u niet alleen. De ziekte drukt een stempel op degene die de diagnose krijgt , maar zeker ook op zijn of haar omgeving. Graag betrekken we uw partner of naaste in dit proces.

Met wie kunt u contact opnemen?